تأثیر فعالیت شرکت های دولتی بر متغیرهای کلان اقتصادی از جمله تولید، اشتغال، سطح عمومی قیمتها و سرمایهگذاری و نیز اجرا و تحقق برنامههای اقتصادی و توسعهای دولت، بسیار چشمگیر و گسترده است.
تا جایی که حجم سرمایهگذاری این شرکت در سال جاری ۵۶۷ هزار میلیارد تومان یعنی دو برابر بودجه عمرانی کشور پیش بینی شده است که صرفاً کمتر از ۸ درصد آن از محل بودجه عمومی دولت تامین می شود.
گزارشگیری مالی و ارائه اطلاعات در زمینه عملکرد مالی شرکتهای دولتی در تصمیمگیری همه فعالان اقتصادی، سیاسی و اجتماعی کشور در راستای اهدافی چون مدیریت کلان اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، افزایش کارایی در استفاده از منابع عمومی، اصلاح ساختار دستگاهها و موسسات دولتی و همچنین رشد سریع در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، پیشرفت حقیقی و در نهایت نیل به عدالت اجتماعی تأثیر فراوانی دارد.
به طور کلی، شرکت های اقتصادی بر اساس عملکرد مالی و صورت های مالی شان بررسی می شوند. اگر کارشناسان، اهالی رسانه و مردم در جریان اطلاعات مالی این شرکت ها نباشند، عملاً آن ها در یک تاریکخانه عمل می کنند و امکان نظارت وجود نخواهد داشت.
با توجه به اهمیت شفاف سازی عملکرد شرکت های دولتی و انتشار صورت های مالی آن ها، نظرات علی جدی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس را در این خصوص جویا شدیم که در ادامه می خوانید.
جدی با اشاره به این موضوع که انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی و شفاف سازی عملکرد آن ها را مثبت ارزیابی می کنیم به خبرنگار قدس تصریح کرد: این اقدام سراسر نفع است و هیچ ضرری متوجه کسی نمی شود.
وی ادامه داد: در مجموع اقدام وزارت امور اقتصادی و دارایی را در ارتباط با شفاف سازی عملکرد شرکت های دولتی گامی رو به جلو می دانیم که به افزایش اعتماد عمومی منجر می شود. این روند باید ادامه پیدا کند تا کشور از مزیت های حداکثری این امر بهره مند شود.
جدی گفت: این موضوع را باید مدنظر داشته باشیم که تا الان صورت های مالی شرکت های دولتی حتی در دسترس نمایندگان مجلس نیز قرار نداشت و حالا به صورت عمومی منتشر شده است. بنابراین، باید متوجه اهمیت موضوع باشیم و تصور نکنیم که اتفاق ساده ای رخ داده است.
وی ادامه داد: اینکه برخی وزارتخانه ها و شرکت های دولتی به بهانه ی محرمانگی تلاش دارند از انتشار صورت های مالی شان جلوگیری کنند، قابل قبول نیست. باید شفاف سازی به صورت کامل صورت بگیرد و مردم به عنوان صاحبان اصلی شرکت های دولتی در جریان امور این شرکت ها قرار بگیرند.
وی ادامه داد: البته اطلاعات برخی از سازمان ها و نهادهای دولتی مانند وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی کشور محرمانه است و نباید منتشر شود. در انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی باید به این موضوع توجه کافی داشته باشیم و از انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی حساس و محرمانه اجتناب کنیم.
وی ادامه داد: شفاف سازی باعث می شود مدیران حساسیت بیشتری نسبت به نحوه ی اداره ی شرکت داشته باشند و این روندها به افزایش بهره وری آن ها منجر می شود.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس خاطرنشان کرد: وقتی مردم در جریان اطلاعات مالی شرکت ها قرار بگیرند، مشخص می شود که کدام هزینه ها اضافی هستند و باید حذف شوند. در این شرایط، قطعاً مدیران شرکت ها در راستای افزایش بهره وری شرکت گام برخواهند داشت.
جدی گفت: بنابر اطلاعات منتشره توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی که متولی انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی و روشن سازی عملکرد آن هاست، درآمدهای عملیاتی ۱۰۰۰ شرکتی که در آبان ماه صورت های مالی آن ها منتشر شد، نسبت به سال قبل ۳۳ درصد افزایش یافته است و در سال ۱۴۰۱ به ۳۷ هزار میلیارد ریال رسید.
وی ادامه داد: ضرر انباشته ی ۵۵۰ شرکت دولتی در سال جاری نسبت به سال گذشته کم شده و یا بر سود انباشته شان اضافه شده است. این دستاوردها در نتیجه ی شفاف سازی عملکرد شرکت ها و انتشار صورت های مالی شان رخ داده است.
نظر شما